کارگاه آموزشی پیشگیری از دوپینگ با حضور ورزشکاران دعوت شده به اردوی تیم ملی دوچرخهسواری استقامت نوجوانان – دختران و پسران (انتخابی بازیهای آسیایی جوانان بحرین)، ظهر امروز یکشنبه ۲۹ تیر ماه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی فدراسیون دوچرخهسواری، در راستای اجرای برنامههای آموزشی و پیشگیرانه فدراسیون و با هدف ارتقای سطح آگاهی رکابزنان نوجوان نسبت به خطرات و تبعات دوپینگ، کارگاه تخصصی پیشگیری از دوپینگ در محل اردوی تیم ملی (تهران) برگزار شد.
در این کارگاه که با حضور فعال ورزشکاران برگزار شد، شیما قنادی «پزشک و مسئول کمیته پزشکی و آنتی دوپینگ فدراسیون» به عنوان مدرس کارگاه، به بیان مباحث کلیدی و کاربردی پیرامون دوپینگ در ورزش پرداخت.
از جمله سرفصلهای ارائهشده در این کارگاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• آشنایی با تعریف دوپینگ و اهداف مقابله با آن در ورزش
• معرفی و بررسی جدیدترین لیست مواد و روشهای ممنوعه سال ۲۰۲۵ اعلامشده از سوی آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ (WADA)
• آموزش فرآیند کنترل دوپینگ و نمونهگیری در مسابقات و خارج از مسابقه
• تحلیل پیامدهای دوپینگ از نظر محرومیتهای ورزشی، آسیبهای جسمی و روانی، و خدشه به اعتبار حرفهای ورزشکار
• ارائه راهکارهای جایگزین و مجاز برای بهبود عملکرد ورزشی با تأکید بر تمرین صحیح، تغذیه علمی، بازیابی اصولی و مکملهای مجاز
• معرفی ابزارهای تشخیص ایمنی دارو و مکمل از جمله سامانه معتبر www.globaldro.com
همچنین یکی از محورهای اصلی این آموزش، تأکید بر «مسئولیت مطلق ورزشکار» در قبال هر آنچه وارد بدنش میشود، بود. دکتر قنادی در اینباره گفت:
«طبق قوانین بینالمللی، ورزشکار مسئول اول و آخر مصرف هر نوع دارو، مکمل یا مادهای است که وارد بدنش میشود. نسخه پزشک، توصیه مربی، یا حتی آلودگی ناخواسته مکمل، هیچکدام از مسئولیت ورزشکار کم نمیکند. اگر تست مثبت شود، تنها فردی که پاسخگو خواهد بود، خود ورزشکار است.»
در ادامه، روشهای عملی برای پیشگیری از مصرف ناخواسته مواد ممنوعه مورد بحث قرار گرفت. به ورزشکاران آموزش داده شد که چگونه داروی مورد نظر خود را پیش از مصرف از طریق سایت GlobalDRO بررسی کنند تا از ممنوع یا مجاز بودن آن در زمان مسابقه یا خارج از مسابقه مطلع شوند. همچنین، بر اهمیت پرسشگری و مشاوره پیش از مصرف هر نوع دارو یا مکمل، بهویژه در شرایط خاص مانند: بیماری یا آسیبدیدگی، تأکید شد.
از دیگر مباحث مهم ارائهشده، معرفی مصادیق متنوع دوپینگ بود و برخلاف تصور عمومی، تنها داشتن ماده ممنوعه در نمونه ادرار یا خون ورزشکار مصداق دوپینگ نیست. در این کارگاه توضیح داده شد که موارد زیر نیز از جمله تخلفات دوپینگی محسوب میشوند:
• امتناع یا خودداری از انجام نمونهگیری
• داشتن یا حمل ماده ممنوعه
• تجویز ماده یا روش ممنوعه به ورزشکار
• همکاری در پوشاندن یا پنهانسازی تخلف
• قاچاق، توزیع یا فروش داروها و مکملهای غیرمجاز
• همدستی و تحریک دیگران به مصرف مواد ممنوعه
در بخش دیگری از جلسه، فرآیند نمونهگیری دوپینگ بهصورت مرحلهبهمرحله توضیح داده شد. نحوه مواجهه صحیح با مأموران کنترل دوپینگ، آشنایی با فرمهای رسمی نمونهگیری، حقوق ورزشکار در حین انجام تست، اهمیت اعلام مکملها و داروهای مصرفشده در فرم Doping Control و رعایت ادب و همکاری با مأموران، از جمله: نکاتی بود که با ذکر مثالهای عینی و ملموس آموزش داده شد.
در پایان کارگاه، دکتر قنادی ضمن پاسخ به سؤالات ورزشکاران، اعلام کرد که کمیته پزشکی و آنتیدوپینگ فدراسیون دوچرخهسواری آماده ارائه مشاوره تخصصی به ورزشکاران و مربیان در خصوص داروها و مکملهای ورزشی است و ورزشکاران میتوانند برای اطمینان از ایمنی مصرف داروها با این کمیته در ارتباط باشند.
گفتنی است، اردوی تیم ملی دوچرخهسواری نوجوانان (انتخابی بازیهای آسیایی جوانان ۲۰۲۵ بحرین) با حضور مجموعا ۱۷ ورزشکار در بخش دختران و پسران، از تاریخ ۲۳ تیر ماه در تهران (مجموعه ورزشی آزادی)، آغاز به کار کرده و تا روز سهشنبه هفته جاری ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام/